zondag 4 mei 2014

Creatief met eten



paasei
"Kijk..," zei S, die zich over de laatste paaseitjes (en een per ongeluk in de vuurlinie verdwaald Haags Hopje) ontfermd had: "..een gezicht".

Wat ik zag, was een typisch gevalletje Paaseiland. En daarmee werd ook de rest opeens duidelijk. Dat eiland heet natuurlijk gewoon Paasei-land.



 

paaseiland












 

S. is trouwens niet de enige die portretten maakt met eten. Zo maakte Carl Warner, bekend om zijn 'foodscapes', bijvoorbeeld deze 'vedgehead'.


 










En net als bij S. lijkt ook Warners portret verdacht veel op iets dat al eerder gemaakt is. In dit geval op het werk van de 16e eeuwse Italiaanse schilder Giuseppe Arcimboldo.

Arcimboldo (1527-1593) speelde ook met zijn eten. Maar dan op doek. Hij stond bekend om de gekke portretten die hij schilderde. Portretten die hij samenstelde uit geschilderde groeten, fruit en bloemen. Zoals dat hiernaast. Van de Habsburgse keizer Rudolf de Tweede. Nee hoor, niet bedoeld als spotprent. Gewoon kunst. De keizer had er niets op tegen. Sterker nog, die verzamelde werk van Arcimbaldo.

Wel jammer dat Arcimboldo niet meer leeft. Anders hadden we hem kunnen vragen voor het staatsieportret van Willem-Alexander. Had mij wel leuk geleken, zo'n groente-koning in de hal van elk stadhuis.

Gelukkig hebben we S. Misschien kunnen we haar overhalen om een staatsieportret van Willem-Alexander te maken. In 3D. Uit dat ene paaseitje dat we nog over hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten